dinsdag 20 januari 2015

Raw cheesecake met bosvruchten

Gisteren blogde ik al over Raw taart en cake en hoe lekker ik dat vind. Vandaag een heerlijk bosvruchtentaartje. Ik maakte er kleine taartjes van, maar je kunt er ook een groter taartje van maken.
Het recept komt van Healthbeautymind en is goed voor 1 grote taart van 20 cm of voor ongeveer 10 kleine taartjes. Het staat supermooi op de verjaardagstafel, maar natuurlijk ook op de werktafel, de ik-verveel-me-tafel, de ik-heb-hard-gesport-tafel of de kind-wat-heb-je-hard-gewerkt-tafel.




Ingrediënten 

Bodem

250 gram medjool dadels ontpit en geweekt
100 gram cashewnoten
2 el kokosolie op kamertemperatuur

Tussenlaag

200 gram cashewnoten geweekt
2 bananen
100ml amandelmelk
Sap van een halve citroen
2 el kokosolie op kamertemperatuur

Topping

400 gram bosvruchten
100 gram medjool dadels geweekt
Fruit om te garneren

Bereidingswijze

Doe de ingrediënten voor de bodem in de keukenmachine en maal tot een plakkerige massa. 
Verdeel de massa over de bodem van de taartvorm of over de cupcakevormpjes.
En zet het in de vriezer

Vervolgens de ingrediënten voor de tussenlaag in de keukenmachine malen tot er een egaal glad mengsel ontstaat. Deze verdelen over de bodem van de taart en het geheel weer terug in de vriezer zetten.

Daarna de vruchten pureren/malen tot een glad mengsel (dit lukt alleen als de dadels goed geweekt zijn)
Dit weer verdelen over de taart en minimaal 2 uur in de vriezer laten opstijven. 

Je kunt vervolgens de taart decoreren en weer terug in de vriezer plaatsen zoals ik heb gedaan, maar het is misschien handiger en lekkerder om vlak voor het serveren vers fruit erop te doen. Niet te lang van tevoren uit de vriezer halen, want dan gaat de bovenste laag wat uitlopen. 

Het is een heerlijk friszoet taartje! 



Ik heb al een aantal keren de reactie gekregen dat dadels en honing ook suikers zijn en het dus niet suikervrij mag heten. Ik versta onder suikervrij, vrij van geraffineerde suiker. In geraffineerde suiker zit in tegenstelling tot honing en dadels geen enkele voedingswaarde. Goede biologische honing heeft echt ontzettend veel goede voedingsstoffen, zeker wanneer het niet verhit wordt. Het heeft een antischimmel en antibacteriële werking en zit vol antioxidanten. Het helpt tegen hart-en vaatziekten en allerlei andere aandoeningen. Doordat er natuurlijke fructose in zit helpt het de bloedsuikerspiegel reguleren. En zo kan ik nog wel even doorgaan. 
Dadels zitten vol vitamines en mineralen en bevat ook natuurlijke fructose. Daarnaast bevatten ze ook veel vezels.
Dit alles maakt dat ik het een verantwoord alternatief vind, zeker in niet verhitte recepten. Als je van jezelf weet dat je schommelingen in je bloedsuikerspiegel krijgt door het eten van deze ingrediënten dan is het misschien beter om dit soort dingen te laten staan. Reageer je er wel goed op, geniet dan van dit soort taartjes in de wetenschap dat het een heleboel goede, voedzame stoffen bevat!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten