maandag 26 januari 2015

Gezond snacken

Eten is naast een manier om je te voeden en van energie te voorzien ook een sociale gebeurtenis. Want bijna iedereen associeert eten ook met gezelligheid. Genieten van elkaars gezelschap onder het genot van een hapje en een drankje. Een verjaardag is niet compleet zonder wat lekkers op tafel. Ook als we bezoek hebben zetten we al gauw wat te knabbelen op tafel. En hoe vaak spreek je niet met vrienden af om samen een hapje te eten? Eten is gezellig en verbindt. 

Zaterdag hadden we onverwacht een lange dag zonder plannen omdat alle sporten zijn afgelast ivm de sneeuw. Wij zijn wat langer in bed blijven liggen terwijl de kinderen in skikleding in de sneeuw gingen spelen voor het weer weg zou dooien. Toen ik aan de kinderen vroeg wat ze 's middags wilden doen, was het antwoord: gezellig spelletjes doen! En met 'gezellig' bedoelen de kinderen dan dat we kolonisten van Catan en rumikubpelen met een pot thee en lekkere dingen op tafel. 
Nu kan dat natuurlijk met chips, chocolade en andere lekkere dingen vol e nummers en suiker, maar het kan ook verantwoorder. De gezelligheid is er niet minder om en ze krijgen ondertussen nog allerlei vitamines binnen!  
Wij kozen vandaag voor komkommer, wortel, tomaatjes, snoeppaprika, mandarijn, kaas, doppinda's en pistachenoten. Later is de schaal nog aangevuld met studentenhaver. Eind van de middag was alles op! Vooral het pellen van de pinda's en cashewnoten vinden de kinderen erg leuk. 



Andere ideeën voor een gezonde snack op tafel

Aardbeien 
Druiven
Stukjes appel
Olijven
Gedroogd fruit zoals vijgen, dadels, abrikozen
Radijs
Rijstwafeltjes van Goodies
Worst
Alle soorten noten
Kokosblokjes
Soepstengels
zelfgemaakte dipsaus
Zelfgemaakte gehaktballetjes
Kipkluifjes

Ik wordt echt blij van zulke huiselijke middagen. En als de kinderen dan ook nog flink wat groente binnen hebben gekregen voelt het helemaal goed!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten